Tuesday, May 11, 2010

Masih belum terlewat untuk menyertainya

Oleh: Ruslan Abdul Rahman

Pertandingan mencipta blog atau laman web pelancongan anjuran Unit Komunikasi Negeri Terengganu yang telah bermula sejak 1 April lalu telah menggerakkan semangat awam untuk turut serta mempromosi dan menjana industri pelancongan di negeri ini.

Sehingga ini hampir 100 orang mendaftar untuk menyertai pertandingan ini dan sebahagiannya telahpun mengemukakan hasil ciptaan masing-masing. Pendaftaran masih dibuka hingga 30 Jun depan, bagaimanapun penyertaan yang awal amatlah dialu-alukan bagi mengelakkan kesibukan talian di saat akhir.

Pelancongan tidak boleh dilihat dalam skop yang kecil, lokasi dan destinasi semata-mata tetapi melibatkan soal budaya, seni yang cabangnya amatlah luas dan mempunyai nilai tersendiri dalam konteks galakan pelancongan.


Banyak produk-produk pelancongan yang boleh dikemukakan dalam pelbagai bentuk dan kreativiti peserta untuk memastikan blog atau website mendapat tempat di khalayak pengamal blog dan laman web.

Sektor pelancongan telah tebukti menjana ekonomi, tetapi kefahaman dan penglibatan rakyat perlu ditingkatkan dari semasa ke semasa yang menjadi tanggungjawab kita bersama menjayakannya.

Kesedaran memastikan destinasi pelancongan terpelihara dari segi khazanah alamnya, persekitaran menariknya dan budaya perlu dipertingkatkan.

Contohnya, hari ini kita dapati 200,000 pelancong setahun atau semusim berkunjung ke Pulau Redang, sudah tentu memerlukan kesedaran yang tinggi untuk menjaga dan memulihara keindahan pulau tersebut, jika tidak ia boleh mengalami pencemaran dan kemusnahan habitat dalam masa yang singkat.

Sementara itu menurut Pengarah Unit Komunikasi Negeri (UKOM), Rosli Zakaria pertandingan ini mendapat sambutan seluruh negara dan perkembangan ini amat positif sekali dalam usaha mempromosikan pelancangan Terengganu.

Bagaimana pun beliau berharap para peserta sentiasa mengaktifkan blog atau laman web pelancongan yang dikemukakan itu dan pihak UKOM sentiasa memantau perkembangan itu.

Kategori penyertaan pelajar sekolah wajar ditingkatkan kerana di sekolah hari ini sudah wujud Persatuan/Kelab Pelancongan Pelajar yang seharusnya menjadi medan untuk mendidik masyarakat berkaitan pelancongan seawal usia.

Begitu juga di peringkat pelajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT) penglibatan mereka secara akademik boleh memberi input yang berguna bagi membantu mencemerlangkan pelancongan dalam konteks Terengganu.

Masih belum terlambat untuk menyertai pertandingan ini dan untuk mendapat maklumat lanjut sila layari http://www.trgtourism.blogspot.com atau hubungi Unit Komunikasi Negeri (UKOM), Jalan Pejabat, 20200 Kuala Terengganu, nombor telefon: 09-6313502 (Petugas: Anida, Rozita atau Harun).

No comments:

Post a Comment

Kategori Terbuka

Singgahsini

Menyusuri Terengganu

Menyusuri Terengganu

IKON RASMI URUS SETIA UNTUK PAUTAN

PAUTAN

Kategori Terbuka