Tuesday, June 8, 2010

Cipta Blog Tonjol Keistimewaan Negeri - MB

Oleh: Esah Abdullah, Muhaini, Nurul Faizah

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said menaruh keyakinan, Pertandingan Mencipta Blog Pelancongan Terengganu anjuran Unit Komunikasi Negeri (Ukom) menjadi platform terbaik kepada rakyat tempatan membuat promosi tempat menarik negeri ini untuk diketengahkan kepada umum.


“Saya harap mereka dapat salurkan dan tunjukkan kreativi masing-masing untuk menonjolkan keistimewaan negeri kita kepada dunia luar,” katanya di majlis Penerangan Pertandingan Blog Pelancongan Terengganu kepada lebih 400 pelajar-pelajar Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) di Kediaman Seri Iman, Kuala Terengganu hari ini (7 Jun).

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri;Haji Khazan Che Mat, Setiausaha Kerajaan, Dato’ Mazlan Ngah dan Yang Dipertua Seketariat, Pesatuan Mahasiswa Anak Terengganu (Permata), Nurul Maziah Ahmad Rafie.

Katanya, banyak produk pelancongan yang bolek dikemukakan dalam pelbagai bentuk dan kreativiti untuk memastikan blog atau website mendapat perhatian khalayak disamping merebut hadiah yang ditawarkan.

Katanya, selain untuk tatapan rakyat dalam Negara, blog yang dicipta ini turut di akses ke peringkat antarabangsa dan berharap setiap peserta sentiasa mengaktifkan blog masing-masing dari semasa ke semasa.

Beliau menambah, pembangunan sektor pelancongan mampu melestarikan pendapatan negeri untuk masa depan dan berhasrat untuk menjadikan negeri ini sebagai tulang belakang pelancongan melalui produk-produk berharga yang dimiliki seperti pantai dan pulau-pulau yang tercantik di dunia.

“Matlamat untuk menarik sebanyak empat juta pelancong luar ke negeri Terengganu akan menjadi kesampaian sekiranya bandaraya pesisir air ini digunakan sepenuhnya untuk menjana keewangan melalui pelancongan.

Pertadingan blog pelancongan yang bermula 1 April hingga 30 Jun, terbahagi kepada tiga kategori, pelajar tingkatan enam ke bawah (tempat pertama RM5,000), Pelajar IPT (RM7,000) dan Kategori Terbuka (RM10,000).

Sementara itu, YB Khazan berharap, pelajar IPT akan menyertai pertandingan mencipta blog pelancongan, sebagai mencapai matlamat pertandingan yang julung-julung kali diadakan.

“Penyertaan pelajar IPT dilihat sebagai satu langkah bijak untuk menggalakkan mereka mengenali Terengganu dengan lebih dekat, dan sekaligus mempromosikan negeri Terengganu melalui penghasilan blog pelancongan yang kreatif,” katanya.

No comments:

Post a Comment

Kategori Terbuka

Singgahsini

Menyusuri Terengganu

Menyusuri Terengganu

IKON RASMI URUS SETIA UNTUK PAUTAN

PAUTAN

Kategori Terbuka